Aheste Pera, Istanbul, Turkiet.

På den europeiska sidan av Istanbul i området Beyoğlu finns en del som kallas Pera och där hittar du flera restauranger som siktar på en kapitalstark kundgrupp. Aheste Pera är en sådan restaurang. De säljer smårätter, meze, och huvudrätter tillsammans med finare drycker som microbrygda öler och kvalitetsviner. Både öl och vin serveras i små glas vilket leder till att en hel flaska vin är förhållandevis billig jämfört med enskilda glas. Ungefär en halv flaska i separata glas kostar lika mycket som en helflaska. Ölen kommer i halvlitersflaskor men serveras i glas som är hälften så stora men blir ändå en bra idé till maten om du hoppas kunna släcka törsten. Aheste erbjuder även en omfattande provsmakningsmeny för ungefär samma pris som en huvudrätt med en meze och ett glas dricka. Köper du den menyn får du en lång rad meze, en huvudrätt och efterrätt. Är ni flera vid bordet kan menyn bara beställas för alla närvarande och vill inte alla ha den blir det a’ la carte. Restaurangens rätter är goda och flera av dem är trevligt innovativa. Några är starkt kryddade och många har gott om grönsaker i basen. Om restaurangen lever upp till det rykte den vill ha är dock tveksamt eftersom några rätter är alldagliga och vissa har såser som marknadsförs som spektakulära men som är nästan helt smaklösa. Att stället är populärt och bra är tydligt eftersom det nästan alltid är fullbokat flera dagar i förväg. Bokar du bord här bör du se till att inte hamna nära ytterdörren för där blir det ett väldigt spring och dörren klarar inte att stänga sig själv. Det här är alltså ett ställe som det kan vara trevligt att ha besökt en gång men att det sedan räcker. Eller så älskar du stället och kommer tillbaka igen till de kala tegelväggarna.

Aheste Pera
Asmali Mescit Mah.
Meşrutiyet Cd. No:107/F
Beyoğlu
34430 Istanbul
Turkiet
Tele: +90-212-2432633
Restaurangens Facebooksida finns HÄR.