Njut med romersk touch i Rovinj.

Vid adriatiska havets östra kust finns flera trevliga städer som nästan ligger ute i vattnet. En av dessa är den kroatiska småstaden Rovinj på Istriska halvön. Centrum här var en ö fram till 1763, då kanalen mellan ön och fastlandet fylldes igen. Det skedde under den period, 1283-1797, då staden var viktig för Republiken Venedig. Då byggdes också den mur som omgav staden men som nu bara delvis finns kvar.
Förutom Ventianskt har Rovinj varit Bysantiskt, Frankiskt och Romerskt. Det är säkert därför de små vackra gränderna ser ut som de gör och det finns människor här som pratar det romerska språket Istriot. I resten av Kroatien dominerar annars det sydslaviska språket Kroatiska, som tidigare var en del i det serbokroatiska språkexperimentet.
På sommaren kommer massor av turister hit från Kroatien och andra länder och de förhållandevis höga priser som då råder håller i sig mellan ungefär juni och mitten av augusti. Lättaste tillfället att få avkoppling här till ett bra pris borde alltså bli i slutet av augusti eller början av september. Kroatiska priser är dock redan från början oftast låga för en svensk.
Du kommer att hitta billigare boende och ett större utbud om du kommer till staden tidigt på dagen och letar runt själv i stället för att anlita någon av de många agenturer som jagar turister utan boende. Ofta vill de få dig att stanna minst tre nätter, men vem vill inte det i en så trevlig stad som Rovinj?
Lättaste sättet att ta sig hit är med bil och under högsäsong kan det vara svårt att hitta parkering. Det är också lätt att få parkeringsböter om du hamnat fel. Buss går att hitta och det finns faktiskt en tågstation. Närmaste flygplats är Pula och inom ett par timmars bilfärd finns även Rijekas och Triestes flygplatser.
Och om du kan prata tyska kommer du att märka att det är mer användbart än Engelska men båda språken fungerar tillräckligt bra för att du skall kunna njuta av Rovinj.
Prova någon av restaurangerna vid vattnet eller i gränderna! På kvällen smyckas staden med ljus och det finns klippbarer där lampor lyser upp havsbotten så att du kan ta en simtur före drinken utan att komma vilse.