En underbar Transylvansk festival

Gillar du kultur och att resa måste du boka in en vecka i Rumänien i maj/juni – varje år. Det är nämligen då TIFF, den Transylvanska Internationella Filmfestivalen, tar över kulturlivet i storstaden Cluj-Napoca.
– Jag har ledigt hela veckan för att kunna se så många filmer som möjligt. Mina kompisar har gjort likadant, berättar Guzi, innan han går i salongen för att se ännu en film. Därfrån går han sedan med sina vänner till en av festivalens många fester.
Räcker inte en vecka gör arrangören om evenemanget veckan efter i den alltid lika underbara staden Sibiu; 2007 års europeiska kulturhuvudstad. Festivalen i Cluj, som staden kallas i folkmun, avslutade år 2008 sin 7:e upplaga och är landets största och mest inflytelserika filmfestival. Bukarest har ingen chans att konkurrera trots att TIFF har ett kontor där. Huvudattraktion år 2008 var skådespelerskan Catherine Deneuve som därför kom på besök. Vid en liknande visit för något år sedan spelade Lukas Moodysson in det omskrivna Transylvanska materialet till en av sina filmer. Utöver film arrangerar festivalen konserter, utställningar och liknande. Allt tillsammans gör festivalen till en av Rumäniens absolut bästa folkfester och den blir bättre varje år. Det kanske blir så nu när kommunismen inte längre stoppar initiativ som TIFF. Arrangören har också förberett sig väl på utländska besökare genom att filmer sällan kräver kunskaper i rumänska. Avskedshälsningen jag fick 2008 är talande för atmosfären på den här festivalen:
– Du kommer väl tillbaka nästa år?
Och visst vill jag det. Det brukar alla vilja som varit med om festivalen. (11/3-09)