Medeltida nutid i Sighisoara

Den som tycker om medeltida miljöer bör besöka Sighişoara  i centrala Rumänien. Förutom att vara en vacker stad med  drygt 30 000 invånare och medeltida hus som fortfarande är i bruk var det här Vlad Ţepeş (uttalas Tsepesch) föddes. Hans far, Vlad Dracul, bistod några hundra år senare med det namn författaren Bram Stoker gjort sonen känd under – Dracula. Ţepeş motstånd mot turkar och ungrare har gjort honom till en rumänsk nationalhjälte och huset hans familj bodde i, när fadern drivits i exil från landets södra delar, finns kvar och används. Tyska Saxare, inbjudna av en ungersk kung, byggde upp Sighisoara och dess skråväsende under 1100-talet och under andra halvan av juli vallfärdar numera både rumäner och turister för att se vad som återstår av det på den årliga medeltidsfestivalen. Den utspelar sig i Citadellet, som den äldre och högre belägna delen av staden kallas. Citadellet finns med på UNESCOs världsarvslista och kompletterar den nedre staden som ligger vid floden Tarnave Mare. Sighisoara är även strategiskt beläget i en kommersiellt viktig del av Rumänien, men det kan jag berätta om när ni kommit tillbaka från medeltidsstudierna. (10/11-08)