Kamphant Studio Restaurant

För att komma till den här restaurangen måste man åka båt från Nongkhio till Moung Ngoy. Till Nongkhio åker man oftast buss och det kan vara en nog så knepig färd. Om du inte kommer med en grupp eller hittar andra resenärer som skall åt samma håll måste du hyra en hel båt. Det kostar cirka 70 dollar och färden tar ungefär en timme. I Moung Ngoy letar du reda på stigen som ligger vid skolan som är mittemot ångbadet som drivs av en svensk. Du behöver följa stigen i två-tre timmar och vada över några vattendrag för att komma fram till byn Hoy Xen. Territoriet du går igenom var tidigare mycket drabbat av amerikansk klusterbombning men nu skall kvarvarande minor ha avlägsnats. Skyltar längs med vägen visar var de funnits. Hittar du ändå en mina bör du höra av dig till Laos minröjare. Det här är trots allt världens, per person, mest bombande land och någon liten amerikansk souvenir kan finnas kvar. Stigen går även förbi en grotta som Laotierna använde som bunker under bombningarna och flera vackra ristfält kantade av traktens sockertoppsberg. Väl framme vid restaurangen brukar det inte spela någon större roll om den är stängd för de trevliga innehavarna öppnar den gärna. Under tiden kan du ta plats i en av hängmattorna och hoppas på att bli erbjuden en nubbe Lao Lao eller en Beer Lao. Det går förstås även att fråga efter dryckerna. Lao Lao finns ofta kryddad med reptiler för den som gått och längtat efter det och om du inte vill ha en nubbe kommer flaskan säkert att följa med värden till någon måltid i ett närbeläget hus. Menyn brukar vara vad som finns men det gör inget för de flesta liknande restauranger serverar ändå bara mycket goda nudelsoppor. Jag var på den här mycket enkla restaurangen för några veckor sedan och kommer snart att åka dit igen. Den som vill får gärna följa med men förvänta dig ingen annan lyx än en underbar miljö och en god soppa.
Hoy Xen Village Moung Ngoy Kambodja Öppet enligt överenskommelse (21/1-09)