Cluj-Napoca

Som flera Rumänska städer var den Transylvanska storstaden Cluj-Napoca en gång omgiven av en ringmur. Innanför bodde Ungrare och Tyskar, utanför den rumänska majoriteten. Namnet Cluj kommer av latinska clus som betyder ‘stängd’ – det passar ju fint för  en stad där befästningen  stängde ute större delen av befolkningen. Delar av muren finns kvar och ett sätt att se den är att bo på det som nyligen var stadens enda vandrarhem, Retro. Staden är en av många platser där romare bosatt sig.År 124 AD döpte de om bosättningen från det Dakiska Napuca till det romerska Napoca. Romarna blandades sedan med Dakerna. De skall ha fått sitt namn av romarna och därför kallade de även det som nu är Rumänien för Dacia. Efter romarna kom alla möjliga folkslag hit, bland andra tyskar och ungrare. Ungrarna anser fortfarande att Transylvanien skall höra till Ungern och därför tar de varje chans de får att skotta igen den romerska ruinen som ligger mitt i staden, bara ett par meter framför Mathias Corvinus staty. I Ungersk historieskrivning var nämligen de här först men få andra historiker stöder den tesen. Hur det än var med det räknas Corvinus som en Ungersk kung född i Cluj-Napoca och verksam i det Habsburgska riket. Det var han som höll Vlad Ţepeş, numera känd som Draculas förebild, fängslad. Corvinus borde ogilla att blicka över ruinen som nu får en mer turistisk inramning. Bakom hans staty finns den gotiska St Michaels kyrkan, som började byggas år 1350. Den är något mindre än den ortodoxa kyrka från mitten av 1800-talet, som ligger vid Piaţa Victoriei(Segerplatsen).
Tidigare fanns här flera städer varav den största hette Cluj. De byggdes på 1970-talet ihop med hjälp av stora mängder lägenhetskomplex. Samtidigt kom tillägget Napoca för att påminna om det romerska arvet. Den som följer Strada Memorandului en par kilometer förbi St Michaels kyrkan ser lätt hur arkitekturen plötsligt ändras till stadsdelen Manaşturs betongklossar.
Cluj är en universitets- och feststad. För att försvåra lite skyltar krogarna aningen otydligt. På senare tid har många svenska studenter börjat läsa medicin i Cluj, som staden kallas i folkmun. Ett av mina företag arbetar t.ex både med praktiserande läkare och studenter som vill läsa medicin. Bäst utsikt över området är från kullen där Hotel Belvedere ligger. Det sägs att det var här Securitates agenter höll till. Och om du tröttnat på fester, kyrkor och hus finns den botaniska trädgården vid Strada Repulicii eller operan vid Segerplatsen.
På tyska kallas Transylvanien Siebenbürgen, dvs Sjuborgarna, eller indirekt – de sju befästa städerna. Dessa är Cluj-Napoca, Brasov,  Sighişoara, Sebeş, Sibiu, Medias och Bistriţa. (17/11-08)