Borsa

Vare sig det är sommar eller vinter bör Borsa besökas. Samhället ligger i norra Rumänien i en del som heter Maramures. Den enda skidliften kan året runt användas för att komma upp på högplatån  men startas bara om tillräckligt många vill använda den. Fast det brukar inte vara något stort problem. Är det sommar kan man promenera uppför den förföriskt bildsköna slänten och vintertid är den en skidbacke. Vid slutet av liften och lite till höger finns det vackra Hästskovattenfallet. Det heter så eftersom områdets häst- och koägare ofta låter sina kreatur ströva fritt. En mycket vacker och inte alltför lång promenad är att från toppen av liftsystemet vandra mot fårhägnet (som ägs av Borsas borgmästare) och där svänga vänster för att följa vägen österut till Prisloppasset. Det är Rumäniens högsta bergspass som håller öppet året runt och det står på gränsen mellan Maramures och den Moldaviska delen av Rumänien.  På bilden syns den vy du kommer att få över Prislop när du kommer ned från platån. Den som snabbar sig hit får den mest genuina erfarenheten jämfört med den som kommer om något år för det byggs en hel del i de här trakterna. Syftet är att omvandla den nu nästan helt orörda naturen till ett ställe som drar in utländska turistpengar. Nu hittar nästan bara rumäner och ungrare hit. Jag tycker både om det traditionellt rumänska och är nyfiken på vad förändringarna leder till så jag kommer att åka dit lite då och då. Det borde ni också göra! (10/3-09)