Margit Kovács Keramikmuseum, Szentendre, Ungern

En trevlig utflykt från Budapest är att åka till det lilla samhället Szentendre. I det hittar du många trevliga små butiker, några museer, caféer och ofta en marknad. Skall du leta kläder bör du inte vara man för samtliga klädesbutiker är riktade till kvinnor. Ett trevligt och centralt beläget museum här är tillägnat konstnären Margit Kovács (1902-77) keramik. Det är inhyst i ett barockhus som varit postkontor och handelsstation innan familjen Vastaghs bodde här. Figurerna som visas är ofta dramatiska och lockar till tankar och analyser, men Margit gjorde inte bara figurer. En sak som är lite extra trevlig här är att museet har en avdelning för synskadade där de får känna på figurerna. Din vandring genom museet kommer att sluta i ett café som också säljer böcker och småsaker. Det caféet är även öppet för dem som inte besöker museet.

Ett annat intressant museum i Szentendere är Marsipanmuseet. Det ligger några kvarter bort från Margit Kovács museum.

Margit Kovács Museum
Vastagh György u. 1
2000 Szentendre
Ungern
Tele: +36-(0)20-7796657
E-post:info@muzeumicentrum.hu
Museets Facebooksida finns HÄR.