Jademuseet, San José, Costa Rica.

Ett fint och modernt museum i San José, Costa Rica, är Jademuseet. Det ligger i ett hus som ägs av det nationella försäkringsbolaget INS och det finns i den centrala delen av huvudstaden. Här har man ansträngt sig för att utnyttja ny teknik för att först berätta om jade och sedan om äldre kulturer i Costa Rica och Mellanamerika. En av de sex sektionerna visar tillfälliga utställningar. Det som kan vara lite förvirrande här är att museet är konstruerat i flera våningar och att skyltarna till våningarna är konstigt märkta. Du kommer dock snart att förstå hur allt fungerar. De bästa delarna av museet är de som alltid är där. Entréavgiften för att besöka museet är mycket hög i förhållande till vad lokalbefolkningen kan betala men ungefär på samma nivå som de entréavgifter ett skandinaviskt museum skulle kräva. Innanför entrén finns en liten och sällan bemannad souvenirbutik. Museet är en trevlig avkoppling i San José.

Museo del Jade
Laisa, West side of the Plaza de la Democracia
San José
Costa Rica
Tele: +506-(0)2521-6610, -22876034
E-post: museodeljade@ins-cr.com