Vingården Lipanovic, Vis, Kroatien.

Vis är en trevlig liten vinö i den sydvästra delen av Dalmatien i Kroatien. På ön ligger staden Vis och det är dit man kommer med färjan. Staden består av det som tidigare var städerna Issa och Kut. Färjan stannar i Issa. Skulle du gå snett fram till vänster in bland husen från piren där färjan släpper av folk är du på väg mot bergrummet där vingården Lipanovic har sitt lager och sina visningar. Det är en trevlig vingård där den äldre generationen pratar kroatiska och tyska och den yngre även en aning engelska. Att gå på provning här skiljer sig från vad de flesta upplevt tidigare genom att lokalerna är bergrum som tidigare använts av det kommunistiska Jugoslaviens armé, JNA. Vinerna är goda och om de inte räcker kryddar vingården även starkare drycker. En av druvsorterna som används växer bara på ön Vis och termen “Vrhunsko” är den högsta kvalitetsnivån för bland annat kroatiska viner. Betalningen för en provning går normalt ut på att man förväntas köpa något ur gårdens sortiment. Eftersom fler och fler kommer hit är det bra att i förväg kontrollera om det finns någon inplanerad provning för annars riskerar du att personalen arbetar någon annanstans. Ett argument som ibland hörs för att smaka öns viner är att greken Cnidus Agatarhid på andra århundrandet före Kristus sa att vinet här på ön är bäst. Prova och se om du håller med! Lipanovic gör bra viner som herr Agatharhid säkert hade tyckt om.

Lipanovic
Augusta Šenoe 4
21480 Vis, Kroatien
Tele: +385-(0)21-711932, -(0)21-711386
Mobil: +385-(0)91-5472766
E-post: vinalipanovic@gmail.com
GPS: 43.05948, 16.1807