Klipptemplet i Dambulla, Sri Lanka.

Klipptemplet i Dambulla drivs som ett företag men som ser ut som en religiös plats. Ryktet säger att munken som är föreståndare här även äger mycket egendom i närheten och har familj och barn. Sportarenan och den stora buddan nedanför Klipptemplet skall vara några av tillgångarna. På Sri Lanka har man gärna långa namn och det hans föräldrar knåpat ihop till honom är Inamaluwe Sri Sumangala Maha Nayaka Thera. Försök att säga det i ett andetag! Klipptemplet är de övre gamla grottorna som med tiden blev ett tempel och som intresserar turister. Det gyllene templet är nytt och mer för chefsmunken och hans arbetskamrater. Besök här går oftast ut på att man först tittar på Klipptemplet och sedan använder det gyllene templets toalett innan man åker vidare till andra sevärdheter. Det är ganska många trappsteg upp från toalettområdet till klipptemplet och längst upp måste du ta av dig skorna för att visa platsen respekt. Ställer du skorna bredvid bänken är det gratis och låter du dem stå i det övervakade skåpet kostar det lite. Du kan också bära skorna med dig. Tänk också på att dölja axlar och knän samt att huvudbonader inte alltid är rätt sak. Det här är en trevlig plats att besöka och du får lättast att röra dig i Klipptemplet om du är här kort efter att de öppnar kassan på morgonen. Tänk på att köpa biljetterna längst ned vid det gyllene templet för de säljs inte uppe vid klipptemplet. Templen är öppna mellan 07.30 och 19.00. Sista insläppet är klockan 17.00 och kassan har lunchstängt från 12.30-13.00.

Rock Temple and Golden Tempel
Dambulla 21100, Sri Lanka
Tele: +94-(0)66-2283606, -2283605
E-post: contact@goldentemple.lk