Livet efter kaffet

Många av de bönder i Cobán som haft större kaffeplantager, fincas, har under senare år bytt inriktning på verksamheten. I ett land som Guatemala där kaffet odlats ända in på husknuten syns förändringarna överallt.
Allt det här var förr en enda finca, berättade José om den ganska stora naturparken mitt i Cobán.
Nu ser den före detta farmen ut som en skog med vandringsstigar. De används främst för promenader, joggning och för att visa på landets stora flora men den fungerar även som en del av flera initiativ för att återplantera skog. Vid entrén till parken berättar välkomstskylten att EU är delfinanisär till försöken att göra skogen i området mer livskraftig och för att skydda de delar av den biologiska mångfalden som annars riskerar att dö ut.
Las Victorias fungerar väldigt bra som naturpark, fortsätter José på sitt avslappnade och trevliga  sätt innan han lägger till att en finca på andra sidan staden blev en framgångsrik orkidéodling.
Trots sitt centrala läge hittar få turister till Las Victorias. Den som ger parken tid upptäcker att det  är en trevligt men aningen dold pärla. Stigarna är många, bra markerade och parken kan därför lätt användas som ett bekvämt avbrott från staden.