Along the Enchanted Way, av William Blacker.

Along the Enchanted Way, av William Blacker.

Den här boken handlar om hur William Blackers nyfikenhet på östeuropa vid tiden för kommunismens sammanbrott leder till många år i norra och centrala Rumänien. Han kommer att leva flera år på den rumänska landsbygden där han har många och täta kontakter med rumäner, romer och alla andra som passerar revy. Även om historien i grund och botten handlar om hans egna erfarenheter blir den mycket engagerande och informativ för den som vill få en inblick i hur livet är och förändras i dessa områden. Du kommer till exempel att ha en helt annan förståelse för de romska stammarna i Rumänien när du läst klart än du någonsin kommer att få från svensk press. Hans engagemang medför att han tar sig an att bevara gamla hus så att de inte fortsätter att förfalla. Med tiden växer en liten organisation fram baserad på hans arbete med husen och den finns kvar. Brittiske Prins Charles har också engagerat sig i den. Det är alltså möjligt att turista i trakter där Williams organisation fortfarande är aktiv. (Läs reseberättelserna från Maramures så får ni se…) Boken är välskriven och man sugs in i dess historia. William har gjort ett bra arbete som med gott samvete rekommenderas samtidigt som en önskan om fler böcker sänds ut till författaren.

Along the Enchanted Way
William Blacker.
John Murray Publishers (August 1, 2010)