Som pressylta i Chichicastenango

Chichi får bara inte missas! Trängseln och stämningen är enorm varje torsdag och söndag när marknaden i den Guatemalanska staden Chichicastenango är i gång. Hit kommer alla och ytterligare några till. Veckan avslutas med ett fyrverkeri som lägger en dimma över stadens centrum. Rester av smällare täcker sedan marken nästan helt. Där ligger tyvärr också oftast några överförfriskade ortsbor och tar igen sig. Det är svårt att trängas mer än vad man gör på den här mycket färggranna marknaden och visst hjälper det att man som svensk har man god utsikt över alla kortvuxna Guatemalaner. Räcker inte den utsikten finns alltid någon trevlig restaurang med balkong att tillgå. Svårigheten med det är att många kommer på att det är trevligt att vila sig, titta på marknaden och äta mat, allt på en gång, på dessa balkonger. Med lite målmedvetenhet ordnar sig det också! Ingen resa till Centralamerika blir komplett utan ett besök hit men göm först plånboken så att ficktjuvarna inte tar den när du armbågar dig fram i gemenskapen.