Hur kom Khumerna hit?

I Kambodja kallas de Khmer men här i Ban Kiewkhan i norra Laos heter samma folkgrupp Khmu. Till den andedyrkande Khmubyn Ban Kiewkhan kommer du genom att först åka till den vackra lilla  byn Muang Ngoi och därifrån vandra i sisådär sex timmar. Klarar du det får du en upplevelse som du sent kommer att glömma. Början av vandringen går över bildsköna risfält omgivna av sockertoppsberg och fortsätter genom djungeln. I skogen har du en stigning om några hundra meter. Ungefär halvvägs, och före stigningen, befinner du dig i den buddistiska byn Hoy Xen. Där är det lämpligt att äta och att se till att vattenförrådet räcker. Att komma upp till Ban Kiewkhan (Ban betyder ‘liten by’) är ganska lätt men tillbaka kan bli farligt om du inte har en lokal  guide med dig. En sådan ordnar du lätt genom Lao Youth Travel som har sitt kontor nära landstigningen i Muang Ngoi. Väl framme i byn finns just nu sju små myggnätsförsedda och rudimentära rum att hyra och en liten enkel bar som även kan trolla fram mat. Det är frestande att fotografera allt och alla direkt vid ankomst men var försiktig med det. Alla uppskattar inte att bli förevigade men om du först frågar kommer du att märka att antalet villiga objekt snabbt ökar. Har du dessutom tagit med dig gåvor till byns skola (ge dem till byhövdingen eller skolfröken) kommer du att uppskattas lite extra och kanske även bjudas in på någon av de frekventa kvällscermonierna. (5/3-09)