San Pedrovulkanen

Runt Atitlansjön i Guatemala finns flera berg, städer och tre slocknade vulkaner. Den vulkan som går bäst att bestiga heter San Pedro och är med sina 2972 meter minst av de tre. Atitlanvulkanen är 3480 meter hög och störst. Näst minst är den 3085 meter höga Tolimánvulkanen. San Pedro och Tolimán har i stället för sjöar gett namn åt två små städer. De har fått tillägget ‘La Laguna’ för att undvika samanblandning med andra städer och på så sätt får alla veta att de skall leta vid Atitlansjön. Lilla San Pedro La Laguna befinner sig på 1560 meters höjd och är uppdelad i en del med inhemsk befolkning och en del där turister bor och roar sig. Beblandningen är tyvärr inte stor. Flera av turisterna kommer hit år efter år och några har stannat och startat affärsverksamhet i staden. När du vilat någon dag är det hög tid att du ger dig i kast med stadens största pärla – vulkanen. Det tar minst tre timmar att komma till toppen och därför bör du börja tidigt. Ett annat skäl att börja tidigt är värmen som kommer under dagen och ett tredje att bergssidan ibland befolkas av banditer som vill stjäla dina värdesaker. Lättaste sättet att motverka banditerna är att besöka poliskontoret och fråga om du kan få eskort till toppen. Har du en mindre grupp säger de aldrig nej och de kommer beväpnade. Ganska bra trygghet alltså. Några mutor eller ersättningar kommer inte de här poliserna att förvänta sig. De följer bara snällt med och därför är det lämpligt att ta med vatten och mat så att det räcker till att dela med poliserna när ni kommit till toppen. Där uppe är utsikten vidunderlig. I alla fall om vädret är lika klart som det var när hunden i bilden somnade in och det måste det ju vara när du vandrat 1412 meter i vertikal riktning på 3 timmar. Till San Pedro La Laguna kommer du lätt och snabbt med buss från Guatemala City, Xela (Quetzaltenango) eller Antigua. Det kostar också bara någon tia så vad väntar du på?