Donkey Khong, ungefär

Det är lätt hänt att schemat blir hektiskt när man är ute och reser och vill se allt. Då kan Done Khong i södra Laos vara ett bra ställe att vila upp sig på. Här på den största ön av de som skall vara 4000 till antalet brukar man ägna sig åt att cykla, läsa, vandra, äta och prata med lokalbefolkningen. Många turister finns det inte. Om det blir lite för avstressande går det bra att hyra en båt eller åka kommunalt ned till Don Det och Done Khone. Mellan dessa öar byggde fransmännen i början av 1900-talet Laos enda järnväg. Det för att kunna komma runt södra Laos alla vattenfall när man ville frakta ut landets guld och timmer. Ett av vattenfallen kan lätt beskådas genom att följa Done Khones centrala grusväg västerut. Nära vägen passeras ängen där det modernare av fransmännens två ånglok nu står. Don Det får fler turister än Done Khone och Done Khong och just nu har bara den största av öarna ström dygnet runt. Tillbaka på Done Khong bor du sannolikt på den östra sidan och betalar någonstans mellan 10 och 50 dollar natten. Maten kostar ungefär 3-7 dollar per måltid med dryck och alla restauranger längs den aningen högt belägna strandpromenaden är bra. Eftersom allt dör ut vid 10-tiden på kvällen kommer du sannolikt att både somna och vakna tidigt. Det är bara bra för då kan du äta frukost samtidigt som du tittar på solens vackra uppgång över östra Mekong. Och på kvällen kan du besöka marknaden i Moung Sene på östra stranden och där njuta av solnedgången med en drink i handen och sand mellan tårna. (5/3-09)