Creasta Cocosului, Maramures, Rumänien.

Vandringar, vila och naturupplevelser är för många en ideal semester. En vandring som är mycket trevlig är att gå till toppen av det som lokalt kallas Tuppkammen (Creaşta Cocosului) i Maramures i norra Rumänien. Det är del av Gutâibergen och ett resultat av vulkaniska aktiviteter som sedan länge upphört. Från toppen ser du området vid byn Breb om du står vänd som i bilden. Till vänster har du då själva tuppkammen och bortom den sticker några av Ukrainas berg upp. Nära Ukraina ligger den Rumänska staden Sighet Marmatiei. Längre bort än ögat når på din högra sida ligger staden Baia Mare. Vill du vandra både upp och ned är det bra att börja tidigt, eller att ta med ett tält, för om du exempelvis startar i Breb kommer utflykten att kräva hela dagen. Det finns inga butiker längs stigarna och du behöver därför ta med tillräckligt med vatten och mat. Med vackert väder är det underbart att sitta på toppen och äta med Maramures gröna böljande kullar framför sig. Det är lätt att bli förförd av den bedårande utsikten och att bara njuta av vyn över små sjöar och ängar och allt annat. På avstånd syns ofta fåraherdar som vallar sina djur. Var du än bor kan du lätt få den hjälp du önskar med vatten, mat och stigar. Det är bara att fråga de vänliga rumänerna och du kommer att märka att du snart skaffat dig tillräckligt med vänner för att göra en underbar resa ännu bättre.

En vacker film från Creasta Cocusului finns HÄR.