Killing Fields


Berättelserna här får magen att vända sig. Choeung Ek utanför Kambodjas huvudstad Phnom Penh är ett resmål som lockar på ett skrämmande sätt. Det upptäcktes ganska snart efter att Vietnam i januari 1979 motat bort de Röda Khmerena från makten och in i den nordkambodjanska djungeln. Nära en av de få kvarvarande gravstenarna från den tid då det här området var en kinesisk kyrkogård och inte en massavrättningsplats finns ett stort träd med grenar som spretar långt ut åt alla håll. I det trädet hängde Röda Khmererna upp högtalare för att med musik kunna överrösta de ljud som kom av det systematiska dödandet. Går vi tillbaka mot den kinesiska gravstenen och förbi den kommer vi till ett annat träd som skall ha använts för att krossa huvudet på barn som oftast gjort missen att födas av lärda föräldrar. Och nära det trädet finns massgraven där de Röda Khmersoldater som hamnat i onåd fått sina halsar avskurna med oskarpa palmkvistar. Mellan gravarna går stigar där mänskliga tänder och rester av offrens kläder hela tiden kommer till ytan. Så fortsätter historierna i det som nu är en buddistisk minneslund, en stupa. Inne i stupan finns nästan 9000 dödskallar som hittats i de 86 uppgrävda gravarna. Fler rester än vad som kan hanteras skall finnas här för minst 20 000 personer tros ha mist livet i Choeung Ek under Röda Khmerernas nästan fyra år långa skräckvälde. De flesta offer kom via fängelset S-21 (Toul Sleng) och i början var de vanligtvis kända motståndare till de Röda Khmererna eller utbildade personer men på slutet kom de oftast från de egna leden. Totalt skall det ha funnits 129 gravar men några har spolats ned i den mycket närbelägna Mekongfloden och det ser inte ut att bli fler utgrävningar. Termen Killing fields kom från den Kambodjanske fotografen Dith Pran som är förebilden till en av centralfigurerna i den prisade filmen Killing Fields från 1984. Det tar en knapp timme att åka tuktuk till Choeung Ek och att hyra en sådan för en heldag kostar 15-20 dollar. Stället fungerar nu både som minneslund och museum. Annat är det att titta på soluppgången där Mekong och Tonle Sap flyter samman eller en afton med en Angkor Stout.