La Pintea Haiducu, Mara, Maramures.

Längs den mestadels slingriga vägen mellan Baia Mare och Sighet Marmatiei finns flera hus som används som pensionat och som bedriver fiskodling. De har ofta fått hjälp med finansieringen av verksamheten från den Europeiska Unionen. Ett av dessa ställen är La Pintea Haiducu. Namnet syftar på en lokal rebell som kallades Pintea den Modige och som ofta beskrivs som traktens Robin Hood. Ni kan se hans rustning i byn Budești. I det här boendet försöker man att hålla sig så nära kulturen i Maramures som möjligt och det syns i valet av byggmaterial och i inredningen. Hit kan du också komma som restaurangkund och specialiteten är foreller som föds upp i den egna verksamheten. Största nackdelen med att vara här är att boendet ligger precis intill huvudvägen mellan traktens två största städer. Priserna är överkomliga och vissa är förmodligen förhandlingsbara.

Lite närmare Sighet Marmatiei och på samma sida av vägen som Pintea hittar du i byn Desesti ett liknande ställe som varit med lite längre. Pensiunea Anca heter det och där bor man gärna på grund av den trevliga familjen som driver pensionatet. Fortsätter du norrut kommer du snart att passera Irinas pensionat och det är där många i trakten köper sitt bröd. Fast Irina har bara några få rum.

Pensiunea La Pintea Haiducu
Mara 336
Mara, Maramures
Rumänien
Tele: +40-(0)758-868400
Pensionatets Facebooksida finns HÄR.