Med ett leende hos Marinca Maria

När resandet gett för mycket av städer och lugnet lockar mer är Breb en av de trevligaste små byarna i Maramures. Här tar man det alltså lugnt, grillar lite på kvällen, pratar med ortsborna eller vandrar till något som lockar i närheten. Kanske till hälsobaden i den gamla saltgruvan i Ocna Şugatag? Från byn syns berget som kallas Tuppkammen, och som ofta används som riktmärke, tydligt. Vandrar du dit kommer du att passera små sjöar, en myr som mitt i norra Rumänien fått en skandinavisk flora och flera underbara ängar. Bara de runda hässjorna brukar räcka till flera rullar film eftersom de blir så otroligt vackra i det här landskapet. Det finns flera pensionat i Breb och jag skulle rekommendera Marinca Maria, som ligger direkt till vänster när du passerat den lilla bäcken och precis kommit in i byn. Sväng före byns enda busshållplats. Stället kallas även för Marioara och det betyder ungefär ‘lilla Maria’. Namnet kommer av att det drivs av den alltid lika smittande glada Maria. Hon tar hand om alla så att ingen vill åka därifrån och lagar hela tiden olika underbara Rumänska maträtter. Vill du få en bra introduktion till det Rumänska köket räcker det alltså med att bara bo hos Maria i några dagar. Fast det trevliga slutar inte där. Hennes man arbetar som chaufför, har en buss och känner därför till vartenda skrymsle i Maramures. Du behöver inte ens veta exakt vart du vill åka utan kan fråga honom om han kan visa dig ‘en träsnidare’, ‘en konstnär som tycker om att måla på glas’ eller kanske en liten sjö som bara lokalbefolkningen känner till.

Lättast tar du dig hit genom att åka norrut med bil från Baia Mare (betyder ‘Stor gruva’). Du kommer att passera genom Baia Sprie (dit Ceuasescu skickade feltänkare för att bryta uran) och får den finaste färden om du sedan åker rakt genom Cavnic (som mest är känt för monumentet från en Tatarinvasion och sina skidbackar). Efter ett litet tag kommer du att se skylten på bilden och då har du en kilometer kvar till Maria och henne kommer du inte att vilja lämna.

Pensiunea Marioara
Sat Breb Nr. 346
Ocna Sugatag, Maramures
Rumänien
Tele: +40-(0)-262-374593
Mobil: +40-(0)744-145349, -(0)766-271254, -(0)768-597158
E-post: pensiuneamarioara@yahoo.com
Pensionatets sida hos Facebook finns HÄR.