Cu Chi-tunnlarna, Ho Chi Minh City, Vietnam.

Det finns flera tunnelsystem i Vietnam och det här är det internationellt mest kända. Tunnlarna byggdes för att motarbeta Frankrikes kolonialstyre men utvidgades senare när USA drogs in i problematiken och förvärrade den. Skall du åka hit bör du försöka att anlända till tunnlarna direkt när anläggningen öppnar. Gör du det kommer du att få en bekväm vandring genom anläggningen. Annars bör du förbereda dig på att trängas med horder av besökare. Rundturer här brukar börja med en svartvit film, en genomgång av området från en karta och från en modell där det är i genomskärning. Sedan går du runt i det unga skogsområdet för att se hur allt i verkligheten. Historierna är bitvis skrämmande men det är också intressant att lägga märke till hur ung skogen här är och att många av vapnen är byggda av rester av franska och amerikanska tillhyggen. I slutet av rundvandringen kommer du att erbjudas att gå ned i en utgrävd sektion av tunnlarna. Oftast vill guiderna bara visa en sektion men om du vill se mer och få en mer autentisk bild av hur livet i tunnlarna var bör du prata med dem innan de går ned och säga att du vill kravla längre än bara några få sektioner. Kryper du genom alla öppna sektioner kommer du fram i ett av rummen som användes som kök eller sjukhus. Räkna med att guiderna hellre gör annat än visar dig fler sektioner.

En film om en guidning finns HÄR.

Cu Chi-tunnlarna
Ben Dinh, Nhuan Duck, Cu Chi District
Ho Chi Minh City, Vietnam
Tele: +84-(0)8-7948551, -7948822, -7946442, -7948823, -7948820, -7948550, -7948827
Fax: +84-(0)8-7948764