Det sjunkna palatset, Istanbul, Turkiet

Kärt barn har många namn, brukar man säga, och det gäller för Det sjunkna palatset som även kallas för Yerebatan Saray och Basilikacisternen. Du hittar den här underjordiska gamla vattenreservoaren mittemot Hagia Sofia och bara ett kvarter uppför backen från Amisos Hotel och puben The Port Shield. Det finns flera underjordiska reservoarer i Istanbul men den här är den mest kända och sedan slutet av 1980-talet den mest tillgängliga. Du behöver bara hitta det aningen anonyma lilla röd-vit randiga entréhuset och komma dit vid en tid då kön inte är alltför lång, för den kan bli lång. Väl nere i underjorden har du en imponerande anläggning som alla kämpar med att få bra bilder av. Det är inte helt lätt eftersom lokalen till är sparsamt upplyst. Men du kan ta tid på dig för det finns till och med ett litet fik här nere. Och missa inte det upp-och-ned vända medusahuvudet längst in i lokalen.

I Bond-filmen Agent 007 ser rött från 1963 paddlar Sean Connery som agenten James Bond i cisternen.

Det sjunkna palatset
Yerebatan Caddesi Alemdar Mah. 1/3
34410 Sultanahmet-Fatih
Istanbul, Turkiet
Tele: +90-(0)212-512 1570, -522 1259, -522 8166
E-Mail: info@yerebatan.com, saranic@yerebatan.com
Sevärdhetens Facebooksida finns HÄR.