Oskuldens museum, Istanbul, Turkiet.

Det här museet hör ihop med en enda bok och en enda författare; Orhan Pamuk och boken Oskuldens museum. Det ligger i området Çukurcuma som du hittar i Beyoğludistriket i Istanbul, Turkiet. Den turkiske nobelpristagaren i litteratur skapade museet i anknytning till sin roman Oskuldens museum och det stod färdigt i april 2012. Varje våning har montrar som hör till olika delar av boken och du kan både hyra en ljudguide som berättar om vad du ser och läsa i böckerna som ligger uppslagna. Längst upp kommer du till det viktigaste rummet och anteckningarna Orhan omvandlade till en bok. Lite under marknivån hittar du bokbutiken där du kan köpa det mesta av vad författaren publicerat och lite kringutrustning. Det här är ett trevligt litet museum som ligger vid sidan om turiststråken och som borde tilltala alla med ett litterärt intresse.

Oskuldens museum
Dalgıç Sk. No:2
Istanbul
Turkiet
Tele: +90-(0)212-2529738
Museets Facebooksida finns HÄR.