Rancho Naturalista, Platanillo, Costa Rica.

När klockan ringer på Rancho Naturalista är det dags för mat. Det är nästan som Skalmans ät- och sovklocka fast här handlar det om att skåda fåglar och vandra i naturen i stället för att sova. Måltiderna serveras alltså vid samma tid varje dag och för alla gäster. Bordsplaceringen skiftar ofta och gör att de flesta som bor här snart känner varandra en aning. Stämningen är familjär och du har tillgång till kunniga naturguider mellan de goda måltiderna. Fast du måste vara en aning uppmärksam när du åker hit eftersom det knappt finns några skyltar alls som visar var du skall svänga för att komma rätt. Rancho ligger 1 kilometer öster om Tuis de Turrialba. När du väl kommit hit kommer du att bo familjärt och äta dina måltider på något som liknar en veranda. Nedanför den har personalen lagt ut mat för att locka till sig fåglar. Det medför att måltiderna gärna blir en aktiv tillställning som man går till med en kikare i näven. På ovanvåningen är det samling varje dag klockan 05.30 för dem som vill se fåglarna komma igång och vad som händer vid lakanet som spänts upp i skogskanten över natten. Rummen hålls rena, fräscha och vissa fick nyrenoverade badrum under 2015. Några av dem har fler sängplatser än två och det finns rum som har en dörr direkt till ett annat rum. Det är helt enkelt mycket trevligt att bo här och stället är som ett paradis för barnfamiljer, naturintresserade och de som bara vill vila upp sig.

Området lodgen ligger på var en gång i tiden ett jordbruk som köptes av Lisa Erbs föräldrar på 1980-talet. De tyckte snart att jordbrukandet var för olönsamt och lät därför skogen växa upp så att det skulle kunna användas för fågelskådning. Nu har lodgen ett landområde som både används för fågelskådning, vandringar och för jordbruksverksamhet. Ägarna kommer ofta förbi och hälsar lite glatt.

Rancho Naturalista
Platanillo
Tayutic, Cartago
Costa Rica
Tele: +506-2100-1855
Mob: +506-8704-3217
Lodgens Facebooksida finns HÄR.