Etno-ecobyn Humac, Hvar, Kroatien.

Ett trevligt utflyktsmål på ön Hvar i Kroatiens dalmatiska övärld är byn Humac. Den har funnits här sedan 1200-talet och består av 140 små stenhus som mest används på sommaren. Här finns ingenstans att övernatta om du inte har ett tält med dig men väl en trevlig restaurang. Den ägs av Jakovi Kety Frančevic (+385-(0)91-5239463 och -(0)98-229415) som ofta är där. Annars håller hans fru stället igång. Mycket av det de serverar kommer från egen produktion. Det finns flera fina vandringsleder mellan Humac, Jelsa, Vrisnik och Zavala men att följa turistbyråns karta kan vara svårt för den stämmer inte alltid. Det finns även vägar hit som fungerar bra för cyklar. Många av dem som arbetar från Humac på sommaren bor 15 km bort i Vrisnik på vintern. Lugnet här är främsta attraktionen men det finns även en grotta i närheten. För att besöka Grapčeva-grottan (Grapčeva Spilja) kan det vara smidigt att ha med en guide som exempelvis Jakov Rubinic (+385-(0)99-5771770). Då får du även höra historien om hur grottan användes för den har en lång historia. Om du inte lyckas göra dig förstådd på engelska är tyska ett bra alternativ. I de här trakterna är ofta kunskaperna i tyska bättre än de i engelska. Italienska kan även fungera.

Information om området finns hos turistbyrån i Jelsa (+385-(0)21-761017 eller info@tzjelsa.hr).