Titos grotta, Vis, Kroatien.

Titos grotta, Vis, Kroatien.

Längst ut bland de södra av de dalmatiska öarna i Kroatien finns ön Vis. Under Andra Världskriget låg den mycket strategiskt i det Adriatiska havet och därför styrde Tito hela Jugoslavien mellan juni och oktober 1944 från en grotta på ön. Den grottan är en bra ursäkt för att röra på sig och den ligger en bit upp i bergen vilket gör att du får motion på kuppen. Grottan består egentligen av två grottor där den ena var Titos bostad och den andra regeringssätet. Mellan dem finns en mindre sänka. Efter kriget och fram till kommunismens fall var ön avspärrad för turism. Endast militärer och boende fick vistas här.

120928 SGS & Vi på Balkan 316 Titos grotta Vis liten 120928 SGS & Vi på Balkan 317 Titos grotta Vis liten 120928 SGS & Vi på Balkan 318 Titos grotta Vis liten 120928 SGS & Vi på Balkan 320 Titos grotta Vis liten

Det finns flera sätt att komma till grottorna och det enklaste av dem är att ta en taxi till Borovik. Därifrån behöver du bara bemästra trappan upp. När du är klar med den kampen och tagit dig ned till asfalten igen kan det vara trevligt att stanna och äta i Borovik. Det förutsätter ofta att du i förväg kontrollerat att den du vill äta hos är hemma för öppettiderna kan det vara lite si och så med och det skiftar hur mycket framförhållning som behövs. Samhället består bara av 12 invånare (som mest har 88 personer bott här och det var år 1948).

Sätt nummer två är att gå från Vis. Den vandringen börjar vid asfaltsvägen som ringlar sig upp från närheten av färjekajen och vägen mot Komiza. Där asfaltsvägen delar sig så att en del går ganska plant och en vänder upp åt vänster finns en grusväg in i skogen som du skall följa. Att du klättrar upp några hundra meter märks knappt eftersom lutningen på vägen är bekväm. Du kommer att passera övergivna arméinstallationer och vägen till grottan, och andra ställen, är bra skyltad.

Den tredje möjligheten för att nå grottan är att gå från Komiza. Tar du dig fram den vägen behöver du gå till stigen som genar över den slingrande asfaltsvägen mot Vis stad. Den kommer att ta dig upp till ett krön med en kyrka och en utsiktspunkt. Gå över den. Efter en kort sträcka har du en stig på höger sida som leder mot grottan. Den stigen kan vara svår att upptäcka men början på den är märkt. Nu kommer du att gå på skrå med fin utsikt över ön mot staden Vis. Till sist börjar skyltar dyka upp och när du följer dem kommer du att komma fram ovanför Borovik och vid grottan där regeringen gjorde sitt. Går du sedan över den lilla sänkan är du i Titos bostadsgrotta och vill du kan du avsluta med att gå ned till Borovik för en måltid eller för att turista.

Det finns en andra stig från Komiza via en utsiktspunkt och ned till Titos grotta men den är mer påfrestande att använda än den som genar över serpentinvägen.