Hotel Kalemi, Gjirokastër, Albanien.

Hotel Kalemi, Gjirokastër, Albanien.

Trots skyltarna är det inte helt lätt att hitta till Hotel Kalemi. Det blir heller inte mycket lättare om man varit här någon gång tidigare för hela gamla staden är som en labyrint. Väl framme har du ett fint litet hotell med en inbjudande liten trädgård. Här möts du av välkomnande personal och ofta herr Dragua Kalemi själv. Han ler alltid och pratar gärna med gästerna. Ibland berättar han om hur han byggt upp hotellet från att huset var ett ottomaskt ruckel. Det roar honom att ‘Kalemi’ betyder ‘pensel’ och att det passar bra på hur mycket byggarbete som han lagt ned på hotellet. Nu är det fint och bekvämt. De flesta av de 15 rummen har luftkonditionering och eget badrum. Och det finns en trådlös internetanslutning som fungerar bäst om man är nära routern på första eller tredje våningen. Högst upp finns en fin balkong med vy över stora delar av gamla Gjirokaster. Det finns även samlingsrum inne i huset och allt är inrett i ottomask stil. Fast i ett av rummen har Dragua roat sig med att gömma undan porträtt på kommunistledare, inklusive den förre diktatorn i Albanien – Enver Hoxha. Just det rummet saknar eget badrum. Frukosten serveras vid bordet och i trädgården om vädret tillåter. Annars hamnar måltiden inomhus. Hotellet är ett trevligt och bra alternativ för den som besöker Gjirokaster och vill se hur man levde i ett ottomanskt hus.

Hotel Kalemi
Lagjia Palorto
Gjirokastër
Tele: +355-(0)84263724
Mobil: +355-(0)68-2234373, -(0)68-4011413
E-post: draguak@yahoo.com