Pärlan Borat trodde var rysk

En stad i norra Rumänien som inte får många besökare men som är väl värd ett besök är det lilla samhället Glod. Bara en väg leder dit och därför säger man lokalt att det är den stad i Maramures som är svårast att nå. Till strax före ett kommunval var det en grusväg men nu är en liten bit asfalterad. Vissa säger att det kommer av att en politiker ville fiska röster med den nya vägbeläggningen, men jag tvivlar eftersom området är så folktomt. Dalen där Glod ligger är omgiven av bedårande vackra gröna berg och ängar. Observanta besökare lägger märke till att markerna ofta klarat sig bättre här än i andra delar av Rumänien och den vanligaste förklaringen till det är att de inte var kollektiviserade i samma utsträckning som i resten av landet. Utan kollektivisering gick det fort att anpassa verksamheten till den situation som nu råder och fram till dess hade bönderna mer incitament att göra något bra av sina landområden. Ganska tidigt i Borat-filmen, som nyligen tog världen med storm, finns en scen där Borat besöker ett litet samhälle. Där pratar befolkningen rumänska och det sägs att staden är Glod. Han kanske inte märkte att språket inte var ryska eller att han var i fel land? Eller hade han hade hört att Glod betyder ‘lera’ i äldre rumänskt språkbruk? Oavsett orsaken till misstaget är det mycket trevligt att besöka de välkomnande ortsborna, strosa runt i markerna runt staden och bara njuta av tillvaron. Jag brukar ibland åka förbi och då bli indragen till en alltid lika trevlig måltid. Efter den promenerar jag som i ett glädjerus över grönskande ängar där man fortfarande slår med lie och färdas med häst och vagn, till någon av de många närbelägna småstäderna. Ett trevligt litet samhälle helt enkelt. (10/3-09)