Klättra i Seismiskt Schampoo

I Alta Verapaz i norra Guatemala finns vattenfallet Semuc Champey. Det är ett ganska välkänt område som bildats genom att Cahabónfloden både flyter under och över mark. I genomskärning ser området ut  som en tunnel där Semuc Champey ligger på ovansidan. Det blir som ett terassystem av turkosa vattensamlingar där de övre rinner ned i de undre och efter ungefär 300 meter formar allt slutligen fortsättningen på floden. Området är otroligt vackert men det går inte att besöka när regnperiodens vattenmassor döljer terasserna. Att Semuc Champey finns vet många om men vad som är mindre känt är att det finns dolda pärlor som nås med hjälp av trappsteg uthuggna i de nedre delarna av vattenfallet. Hittar man dessa kan man ta sig till den undre nivån och även in i tunnelsystemet. Där kan man ganska lätt gå en liten bit in i de grottor som leder uppåt mot systemets övre del. Personerna på bilden är på väg i vattenfallet till dessa grottor. Det finns även de som tagit sig genom grottorna från den övre delen och ned till botten av vattenfallet men det är en farlig verksamhet som kräver förberedelser. Tänk också på att det blir strömt vid foten av vattenfallet och att det underlättar om du har en lokal guide med dig. En sådan guide anlitar du lättast genom något hotell i Cobán, som förmodligen ändå är staden du utgått från när du åkt till Semuc Champey. Det gör inte saken sämre att dessa guider brukar ha med sig mat till sina kunder och att de även visar en del av omgivningen. November till februari är en bra tid för att åka hit.