Det är bättre bredvid parkeringen!

En lite udda men ganska roande pärla är att studera parkeringsteknik. På mina ganska frekventa resor till Rumänien har jag förundrats över vad som faktiskt fungerar. Ungefär samma fenomen har jag sett i andra länder.
– Där får jag plats, sa Adina till mig innan hon trängde in bilen i på en plats som verkade vara hälften så stor som bilen. Jag höll tummarna och hon hade rätt.
Om vi studerar den rumänska tekniken för att parkera upptäcker vi att den skiljer sig något från den vi ser i Skandinavien. Tydliga regler verkar inte finnas utöver att man parkerar där man får plats. Råkar platsen vara på en refug mitt i en vägkorsning så är det bra för där står bilen lite mer skyddad mot trafiken än direkt på gatan. Den som vant sig vid att det blir böter om bilen parkeras mot färdriktningen behöver inte oroa sig här för det uppfattas som smidigt att parkera åt andra hållet. Skulle det vara så trångt att parkering inte fungerar åt något av hållen eller att en lämplig refug saknas kan man alltid backa in bilen diagonalt mot övriga bilar eller varför inte ställa sig i närmaste trapp med tillräcklig plats. Ibland drabbas man av parkeringar med avgiftssystem. Sådant löses lätt genom att parkera bredvid de märkta platserna för där gäller inte skyldigheten att betala. Den som inte är van med detta flexibla system vänjer sig förvånandsvärt snabbt.
– Det är bättre att stå bredvid den där parkeringen, förklarar Radu när jag vill parkera bilen, för inne på den kan du få böter om du blir försenad men det händer inte här utanför.
När man kommit in i sättet att tänka blir det ganska lätt. Rumänerna är alltid vänliga och roas av att se en nordlänning agera på deras eget lite småbusiga sätt. Prova själv och du kommer att komma hem med många roliga anekdoter. (11/3-09)