TIFFa upp tillvaron med en rumänsk filmfestival!

Den som tycker om att se på film bör absolut boka in en vecka i maj/juni då TIFF, den Transylvanska Internationella Filmfestivalen, tar över kulturlivet i Cluj-Napoca. Räcker inte den veckan kan man spendera veckan efter i den ännu vackrare staden Sibiu, 2007 års europeiska kulturhuvudstad. Från och med 2008 förflyttar sig nämligen festivalen dit. Med sin 7:e upplaga befäste festivalen år 2008 positionen som landets största och mest inflytelserika filmfestival. Årets huvudattraktion var skådespelerskan Catherine Deneuve som därför plikttroget kom på besök. Vid ett liknande besök i Cluj-Napoca för något år sedan spelade Lukas Moodysson in material till en av sina filmer. Utöver film bjuder festivalen in till konserter och utställningar av olika slag. Att de ofta, till skillnad från de flesta filmerna, är gratis och att många tagit ledigt från arbetet för att kunna se så mycket film som möjligt gör festivalen till en av Transylvaniens bästa folkfester. En fest som varje år blir bättre.
Arrangörerna har förberett sig väl på utländska besökare genom att de flesta filmer inte kräver kunskaper i rumänska.
Vill du inte ordna resan till festivalen själv kan jag säkert hjälpa till. Titta i så fall in på www.karlmark.se. (6/11-08)