Rumänskt strandhugg med själ!

I år var den sjätte upplagan av den i Rumänien legendariska Stufstockfestivalen mellan 14-16 augusti. Åk till den lilla staden Vama Veche vid den rumänska svartahavskusten vid ungefär samma tidpunkt år 2009 och du blir en av många som får vara med om detta trivsamma spektakel. Hit kommer du lätt genom att ta tåget till den stora hamnstaden Constanţa. Därifrån åker du buss vidare till Vama Veche. Bussen stanar normalt på alla badorter på vägen.
Vama Veche betyder ‘gammal gräns’ och det har sin förklaring i att den ligger en kort promenad, eller simtur, från Bulgarien. Hela sommaren fylls stadens strand av tält, bad, fester och mer eller mindre påklätt solande. Så har det varit länge. Under kommunisttiden var det dock främst lärare från universitetet i den Transylvanska storstaden Cluj-Napoca som fick komma hit men nu är alla välkomna. Stranden har rykte om sig att vara mer ‘alternativ’ än närliggande konkurrenter, som Mamaia och 2 Mai. Badområdet är ett naturreservat men det märks inte på så mycket mer än de delfiner och sjöhästar som beskrivs på skyltar och ibland visar sig. Sjöhästarna är förstås lättast att se för dem som sportdyker och delfinerna brukar vara piggast på morgonen. Tänk dig känslan av att börja dagen med att sitta i öppningen av ditt tält och några meter bort se delfiner fridfullt simma förbi. Sist jag fick uppleva det simmade delfinerna bredvid en morgonpigg motionssimmare.
Stranden har alltid varit full av tält trots att det, så sent som 2004, var förbjudet att tälta här. Nu används stolparna till de gamla förbudsskyltarna till att informera om vilken avgift man förväntas betala för tältandet. Den som inte vill tälta kan bosätta sig på något av hotellen eller vandrarhemmen som dykt upp, trots att det nästan är förbjudet att bygga eller köpa land i Vama Veche. Det finns även en ‘Rädda Vama Veche’ -rörelse som försöker skydda stadens kultur. Ett annat sätt som områdets popularitet märks på är att en av Rumäniens mest kända musikgrupper tagit sitt namn från staden. Alla som en gång kommer hit vill komma tillbaka. Jag har varit här flera gånger och gladdes lite extra av att sist hitta en strandbar som hade ett sista fat av ölen Ciuc Bruna. Den slutade produceras för 3-4 år sedan. (7/11-08)