Maimuta Plangatoare

Det finns många bra matställen i Cluj-Napoca men tvingas jag välja ett blir det Maimuţa Plangatoare. Trots att, eller kanske på grund av att, den här restaurangen ser så liten och enkel ut är den en verklig pärla. Kockens storsäljare måste vara traditionell rumänsk mat med alla de underbara soppor, kötträtter och efterrätter som det innebär. Den uppmärksamme märker säkert snabbt att det rumänska köket tagit influenser från Österrike-Ungern och Turkiet. Schnitzel, Gulasch och Sarmale (kåldolmar) är vanliga rätter,  På sommaren blir det ännu lite trevligare för då öppnar restaurangen sin lummiga lilla innergård med de vackert enkla trämöblerna. Lättaste sättet att hitta Maimuta Plangatoare på är att följa Str. Memorandumului, som ligger bredvid St Michaelskyrkan, bort från centrum. Vid de andra stoppljusen byter gatan namn till Calea Moţilor och i den korsningen ser du restaurangen snett framför dig på höger sida. Utanför hänger en skylt med en apa (Maimuţa uttalas majmutsa och betyder ‘liten apa’). Priset här är förvånandsvärt lågt, servicen bra och det enda som skulle kunna förbättras är om det lokala Ursusölet togs upp bland dryckerna. Skulle alla platser vara upptagna delar Maimuţa Plangatoare kök med restaurangen till vänster. Miljön där är inte riktigt lika trevlig men fungerar som kompromiss.
Maimuta Plangatoare Str. Emil Isac Nr. 3, (Gatan hette tidigare Str. 1 Mai). 400023 Cluj-Napoca Telefon: 0722-328031 Öppettider: Klockan 11 – 23 varje dag. (18/3-09)