Kliv upp med munkarna!

Alla jag träffat eller rest med och som varit i Luang Prabang älskar staden men ändå är den ganska okänd för de flesta svenskar. Har du inte varit där är det dags att åka dit för turistströmmarna till Laos ökar för varje år och du vill säkert helst få lite plats för dig själv. Gå till nationalmuseet och tag reda på varför staden heter som den gör. Se solnedgången från kullen mitt i den UNESCO-skyddade delen av staden och botanisera i den underbart vackra kvällsmarknaden. När du tröttnat på det kan du ta ett bad i något av vattenfallen i närheten och lära dig att tämja elefanter. Eftersom staden länge varit sätet för det mest långlivade av Laos tre gamla kungadömen finns här mycket kungligt att studera och lokalt sägs att nästan alla i staden har släktband med kungafamiljer. Den som vill veta mer om lokalt religionsutövande har många tempel att besöka och de mer morgonpigga kan se morgonprocessionen som leder till att stadens munkar får sin mat. Med en kort båttur norröver kan du snabbt nå Buddagrottorna vid Pak Ou och någon whiskeyproducerande by. Whiskey är här samma sak som risbrännvinet Lao Lao. Och när du är klar med allt det vill du kanske titta på silkesfabrikerna eller bara avrunda på någon av stadens urtrevliga restauranger. Det är lätt att bli fast i Luang Prabang och att älska det dag ut och dag in. (5/3-09)