Kaffe och konst vid Ljubljanica

Ljubljanica i Ljubljana.
Sloveniens huvudstad Ljubljana är ett resmål som sällan nämns men som är väl värt ett besök. Här, mellan alperna och det adriatiska havet, ordnar stadens knappa 300 000 invånare ofta små festivaler och andra aktiviteter. De kan dyka upp mitt i staden, i borgen, vid det gamla fängelset eller bara i närheten. Ett av dessa initiativ är konstutställningen som syns på bilden.

Den kantar floden Ljubljanica, dvs ‘lilla Ljubljana’, och kan lätt ses från flodkanternas promenadstråk och mysiga små kaféer eller från en av flodbåtarna. Trevligast är att bo i den gamla stadsdelen eller i Metelkovaområdet nära centralstationen. I Metelkova finns till exempel det som en gång var ett fängelse och som nu är ett nästan alltid fullbokat vandrarhem. Vill du övernatta där hittar du lätt information om det på nätet och måste antingen ha tur eller boka rum några månader i förväg. Området har också några av stadens mest populära nattklubbar, hotell och minst ytterligare ett vandrarhem. Alla de bostadsalternativen ger bra möjligheter att insupa Ljubljanas vänliga och välkomnande atmosfär samtidigt som du har nära till konstutställningen om den då inte bytts ut.