Explosiva souvenirer och stora Buddafötter.

Bomb som inte exploderat har blivit en blomkruka.

Ganska ofta är det detaljerna som gör skillnaden mellan något bra och något som är långt mycket mer givande. Att Laos är ett otroligt vänligt land har säkert många hört talas om och även att det drabbades av mycket omfattande bombningar när amerikaner var på väg tillbaka till Bangkok och ville bli av med bomber som inte släppts mot vietnameserna. Lite överallt har laotierna använt vad de kallar för de ’amerikanska souvenierer’ som trillade ner och gjort något fint av dem. På bilden syns ett exempel taget på Phu Si Hill i centrala Luang Prabang. För att hitta krukan behöver du bara gå till den sida av kullen där de många turister som inväntar solnedgången inte befinner sig. Går du till vänster om den krukan kommer du att hitta den lilla Wat Tham Phu Si-grottan där man kan tillbe Budda och rakt fram finns ett litet skjul som skyddar ett avtryck av hans fotspår. Fortsätter du förbi det huset kommer du snart till en plattform med utsikt över Nam Khanfloden och området runt Luang Prabangs flygplats. På den bortre kortsidan finns nu ännu ett litet skjul med ett annat av Buddas fotspår, men det här spåret är av någon anledning betydligt större än det första. Han måste ha haft en underlig gångstil med så stora och ojämna fötter! Den som går tillbaka upp mot turisternas samlingsplats passerar flera statyer som visar Budda med en kroppsställning per dag. Där kan den som vill försöka passa ihop avtryck och fötter. När den studien är klar kanske det är dags att beblanda sig med dem som väntar på solnedgången nedanför That Chomsi, som det 24 meter höga tornet högst upp på kullen kallas. Det byggdes 1804 och syns överallt i Luang Prabang men hamnar bakom ryggen när du tittar på solens nedgång bakom bergen vid den mäktiga Mekongfloden.

I Luang Prabang finns en hel del annat att se. Det kan vara den tidiga vandringen som munkarna gör för att tigga mat varje morgon, eller de vackert belägna buddagrottorna en bit norrut längs Mekong där det finns massor av buddastatyer.