Camino Real Tikal, El Remate, Guatemala

Tikal är en imponerande plats med ruiner från svunna tider i norra Guatemala. I närheten har du Yaxha och Topoxte samt naturparken Ixpanpajul. Den stad som är närmast ruinerna är Flores och runt den ligger en sjö. Det här hotellet ligger invid den sjön och närmaste byn heter El Remate. Rummen ligger i ett par våningar och med utsikt mot skogen och sjön. Rummen är rena, stora och välskötta. Gratis wifi når rummen. Restaurangen ligger högst upp nära receptionen. Rakt under den våningen finns en bar. Går du ännu lite längre ned längs slänten passerar du huslängorna med rummen och kommer till en samlingsplats som är vid hotellets simbassäng. En intressant egenhet med den bassängen är att den är rundad på ett sådant sätt att det skapas en sakta flytande virvel mitt i vattnet. Intill bassängen finns en lång trappa och nedanför den tre stigar. Den högra är en utrymningsväg, den vänstra går till hotellets båt och där sköldpaddor matas och vandrar du rakt fram kommer du till hotellets strandområde. Här kan du bada, sporta och ligga i hängmattor. Går du nu tillbaka uppför trappan, förbi bassängen och genom receptionen är du nära entrén till en naturpark med stigar genom skogarna. Här har bland annat vrålapor revir.

Utöver att det här är ett riktigt trevligt ställe att bo på i några nätter är det en plats där köket producerar bra maträtter. Priset på maträtterna är högt jämfört med närbelägna restauranger men någon måltid kan vara trevligt att äta här. Frukosten serveras vid bordet och inte som en buffé.

Vill du läsa lite allmänt om Tikal finns dessa artiklar: Sport i Tikal och Ett morgonvrål i Tikal. Vill du studera mer ruiner efter att du sett Tikal kan det vara motiverat att åka in till Palenque i Mexiko. Då blir färden ungefär som i filmen nedan. I Palenque ser templen ut så här och ett förslag på boende är Tulija Express.

Camino Real Tikal
Lote 77 Parcelamiento Tayasal San José Petén
El Remate, Peten
Guatemala
Tele: +502-2410 5299, -(0)7794-3000, -(0)2410-5299 (bokning), -(0)7926 0204
E-post: reservaciones@caminoreal.com.gt
Hotellets Facebook-sida finns HÄR.

Här finns en film om hur en grupp svenska resenärer tog sig från det här hotellet och in till Mexiko för att undvika att bli fast i Guatemala: