War Remnants Museum, Ho Chi Minh City, Vietnam.

Det här museet är säkerligen ett av Vietnams mest kända. Den 4:e september 1975 öppnade det där “United States Information Agency” tidigare fanns och har sedan dess arbetat med att skapa ett bra museum. Det har lyckats och museet har intressanta utställningar om krig i Vietnam. Fokus är på det som här kallas för det “Amerikanska Kriget” och som vi kallar för “Vietnamkriget”. Här finns bilder från den första landstigningen i Danang den 8:e mars 1965 när amerikanerna skulle hjälpa fransmännen med sin koloniala röra och ända till dess att USA rört till allt ännu mer. En bra del av utställningen har det tvetydiga namnet “Historiska Sanningar” och sektionen “Requiem”, med bilder från förolyckade krigskorrespondenter, brukar locka många nyfikna. Materialet om massakrer och resultat efter krig är skrämmande. Lite mildare är det att titta på banderoller från olika länder där man protesterade mot krigsföringen i södra Vietnam. Minst en affisch där är på svenska. Det finns även en del där du kan se guillotinen fransmännen tog hit och figurer som visar hur politiska fångar behandlades. Utanför museet kan du titta på olika fordon och stora vapen.

Före 1993 hette det här museet “The House for Displaying War Crimes of American Imperialism and the Puppet Government, Museum of American War Crimes”. Med “Puppet Government” syftade man på regimen i Sydvietnam.

War Remnants Museum
28 Vo Van Tan, District 3
Ho Chi Minh City, Vietnam
Tele: +84-(0)8-9302112, -9306325, -9305587
Fax: +84-(0)8-9305153
E-post: warrmhcm@gmail.com
En inofficiell Facebooksida för museet finns HÄR.