Wilpattu National Park, Anaradhapura, Sri Lanka

Wilpattu ligger i nordvästra Sri Lanka och är en av landets äldsta och största nationalparker. Parken befinner sig 30 km väster om staden Anaradhapura och 20 km norr om Puttalam samt sträcker sig över två av Sri Lankas provinser. Den är döpt efter “villus” som är namnet på små sjöar och sådana finns i parken. Tydligast är det i väster där parkens gräns är Portugalbukten. Ytan är cirka 130.000 hektar och högsta punkten är 150 meter över havet.
Ett bra skäl för att komma till Wilpattu är för att det finns färre besökare här att trängas med än du kommer att få uppleva i några av de mer kända parkerna. Ändå har du möjlighet att se samma djur som på andra ställen. Det stora dragplåstret är förstås leoparderna och de är ganska talrika här. Du kan också övernatta i parken om du förbereder dig.

En trevlig och förtroendeingivande sak med den här parken är att informationsmaterialet om den uppmuntrar besökare att anmäla överträdelser av parkreglerna. Används den möjligheten borde parken över tid bli bättre och bättre.

Wilpattu National Park
Department of Wildlife Conservation
811 A Jayathipura Road, Battaramulla
Sri Lanka
Tele: +94-(0)112-888585
Fax: +94-(0)112-883355
E-post: dg@dwc.go.lk
E-post för att anmäla överträdelser av parkreglerna: npviolations@dwc.gov.lk, npviolations@gmail.com
Koordinater: 8 26′ N, 80 00′ E