Brac, Kroatien

Brac är en av de kroatiska öarna i södra Dalmatien. Den är känd för sina stenbrott med vita stenar. Dessa stenar har bland annat använts för att bygga Vita Huset i Washington D.C, USA. På ön finns även vin, kloster och en flygplats. Flygplatsen ligger i närheten av öns högsta punkt, Vidova Gora, och nära den hittar du gården Gazul. Vid vattnet nedanför högsta punkten ligger staden Bol och den väldigt profilstarka stranden Zlatni Rad (det Gyllene Hornet).

Åker du från Bol längs kusten till det trevliga lilla samhället Murvica finns det mycket vin, ett kloster och en drakgrotta att titta på. Vill du in i grottan kommer du att behöva ta dig uppför en brant och sedan ha nycklar till att öppna en grind. Den som har nycklarna heter Zoran Kojdic (Mob: +385-91-5149787) och han vill ha god framförhållning. Skulle du gå upp till grottan utan att ha nycklarna syns det mesta ändå genom gallergrinden. Zoran kommer att vilja ha betalt för att öppna grinden.