Onufrimuseet, Berat, Albanien

Berat är en vacker liten stad i det Albanska inlandet söder om Tirana. Går du uppför kullerstensgatan i området Mangalem kommer du till stadens medeltida borg. En bra startpunkt kan vara det trevliga hotellet Mangalem. I borgen hittar du Onufrimuseet på höger sida om du bara följer gatan som tog dig hit. Nära museet brukar kvinnor sälja fina dukar. Ofta kallas detta museum för ikonmuseet och när man besöker det brukar man titta på både den ortodoxa kyrkan och ikonerna. Guiderna här är mycket bra och engagerade. De berättar gärna om alla små egenheter som skiljer de olika ikonerna åt och om konstnären Onufri och hans son. Risk finns att du kommer att se på kristna ikoner på ett annat och mer analytiskt sätt efter att du varit här.

Onufrimuseet
Innanför murarna
Berat
Albanien
Tele: +355-(0)32-232224, -(0)032-232248

Museet ligger lite nedanför den urtrevliga restaurangen Klea. I utkanten av Berat längs vägen mot Tirana hittar du vingården Cobo.