Victor Hasselblad Sea Turtle Conservation and Research Center, Kosgoda, Sri Lanka.

Det finns flera äggkläckningsställen för att skydda havssköldpaddor mellan Galle och Colombo i Sri Lanka men alla ger inte ett seriöst intryck. Ett ställe som är trovärdigt och framgångsrikt är Victor Hasselblad Sea Turtle Conservation and Research Center i Kosgoda söder om Colombo. Här har man med hjälp av pengar från den i Sverige kände herr Hasselblads fond byggt upp en organisation som med framgång lär ut om och skyddar nykläckta havssködpaddor. De som arbetar här brukar visa runt och gör det mycket bra.

Skälet till att de här initiativen finns här är att de flesta av världens 6 arter av havssköldpaddor kommer hit för att lägga ägg och för att några av dem behöver hjälp med att säkra fortlevnaden. Flera av dessa anläggningar har fått rykte om sig att vara vårdslösa mot sköldpaddorna. Exempelvis får besökare leka med precis nyfödda sköldpaddor och då är de känsliga. Här är det dock strängare regler som gäller och det ger förtroende. Vissa av sköldpaddorna får man röra vid men de yngsta av dem är tre dagar gamla och först då är de tillräckligt starka för att klara det. Anläggningen är liten och enkel men gör ett viktigt jobb. De köper sköldpaddsägg mot ett förhållandevis bra pris av fiskare och andra som hittar dem på stranden. Hur äggen ser ut visar vilken sorts sköldpadda det handlar om. Sedan gräver de ned äggen i en inhängnad där nät förhindrar att äggen skadas. Efter 47 dagar kläcks sköldpaddorna och efter det får de simma i små bassänger i tre dagar, en bassäng per dag, innan de släpps ut i havet. Honor behålls längre för att vara starkare när de kommer ut i det fria. Centret hjälper också skadade sköldpaddor och bedriver forskning. Vill du se sköldpaddor, hur de kläcks och lever är det här ett bra ställe.

Entréavgiften här är 500 R. Centret lever på entréavgifterna, dricks och frivilliga bidrag. Centret får det även stöd av den svenske kameratillverkaren Hasselblad.

Victor Hasselblad Sea Turtle Conservation and Research Center
School Lane
Nape, Kosgoda
Sri Lanka
Tele: +94-(0)71-7879928, -773-262553, -722248300
E-post: chandrasiriabbrew@yahoo.com
Centrets Facebooksida finns HÄR.