Vad är Wat Prasat Nokor?

Staden Kompong Cham ligger 2-3 timmars bilresa från Phnom Penh, Kamodjas huvudstad. Det är en stad som främst gjort sig känd för sina gummiplantager, sina många kineser och templet för ‘bergspojken och bergsflickan’, men om ni frågar mig föredrar jag att besöka Wat Prasat Nokor. Det ligger granne med det nyare templet Wat Nokor. Wat är på kambodjanska något som för en svensk  blir en blandning av ett kloster och ett tempel. Templet är ganska litet och när det byggdes finns det olika bud om, men som tidigast skedde det på 1000-talet och som senast av Jayavarman VII (regerade 1181-1218). På slutet av 70-talet målade Röda Khmererna delar av det svart men ändå har det klarat sig bra. Lokalt säger man att templet visar på en historia om en pojke som blev uppäten av en fisk som sedan simmade till Kina där den blev fångad. I fisken hittades den levande pojken och hans återvändande till Kompong Cham blev orsaken till att staden numera har en ganska stor kinesisk befolkning. Du hittar templet om du svänger höger i en liten rondell precis innan du kommer in i staden. Om du går runt på templets högra sida finns det något som ser ut som en mindre terrakottaarmé. Där kan du förmodligen även ta dig förbi polisen som gömmer sig i templet för att försöka få turister att betala entré. Templet skulle behöva en upprustning men eftersom polisen bara är ute efter att stoppa pengarna i egen ficka blir min rekommendation att inte betala något. Han är ändå inte nämnvärt enträgen om du ber om kvitto eller frågar var kassan finns. (6/3-09)