Angenäma Atitlanska aktiviteter

Mellan slocknade vulkaner på 1560 meters höjd på den Guatemalanska högplatån ligger insjön Atitlan. Hit kommer mången turist för att vila upp sig, festa, rida, dyka eller lära sig spanska. Panajachel är områdets mest utvecklade stad, Santa Cruz har dykcentret, San Marcos den meditativa inriktningen och San Pedro har de flesta spanskskolorna, några övervintrade västerländska hippies och de vildaste festerna. Vattnet håller alltid 22 grader och de flesta av städerna runt sjön har små trevliga badstränder. Dyker man i Santa Crux brukar man få se träd som blev kvar under vattnet och man kan även känna hur temperaturen höjs ju längre ner i den vulkaniska dyn man pressar ned handen. Det går att bestiga några av vulkanerna men man bör vara försiktig för det finns många historier om pirater som härjar på sluttningarna. Billigaste sättet för att nå toppen är att be den lokala polisen om eskort. Man måste dock börja någon timme innan soluppgången och tar lämpligtvis med mat till poliserna eftersom de inte tar betalt. För San Pedrovulkanen tar det tre timmar i brant terräng att nå toppen och sedan skall man ner samma väg. Räkna med ömma muskler och fötter! Det finns även resebyråer som säljer sådana klättringar. De eller hotellen är även användbara om man vill rida till stränderna eller mellan städerna. Oavsett aktivitet brukar det passa bra att avsluta med en kall dricka eller ett dopp i den vackra sjön.