Kul överallt i Laos

Alla trivs i Laos! Landet beskrivs som ‘trevlig befolkning’, ‘lugnt’, ‘avkopplande’ osv. Jag instämmer helt. Om man åker medströms längs Mekong från Huay Xei mot Pakbeng finns många byar gömda en liten bit från strandkanten. Får du chansen att besöka någon av dessa bör du direkt ta den. Då kommer du garanterat att komma hem med många trevliga minnen av bland annat byarnas alla glada barn. Förmodligen övernattar du sedan i Pak Beng. Byn som bara får någon timme ström på morgonen och kvällen. Duschvatten värms med el och därför kan det vara trevligt att hålla reda på när el finns. Från Pak Beng går en väg till knutpunktsstaden Udomxai. För att hamna rätt åker du uppför backen och förbi marknaden i Pak Beng.. Den vägen går förbi många byar och i dem har du har goda möjligheter att till exempel se hur man rensar bomull. Med lite tur får du även se hur andra trådar blir till  Om dessa två sysslor domineras av kvinnor är risskörden i området en mer könsneutral aktivitet. Från Udomxai går det, när tillräckligt kundunderlag finns, båtar till den omåttligt populära småstaden Luang Prabang. Från Luang Prabang finns det smidiga sovbussar till Laos huvudstad, Vientiane. Lite i utkanten av Vientianne finns den trevliga Buddaparken som man givetvis måste besöka. Den ligger nära den ekonomiskt viktiga vänskapsbron mellan Thailand och Laos och visar med sina många statyertydligt hur hinduism och buddism historiskt och avsiktligt blandas ihop. Precis som skett på många andra ställen i den här delen av världen. Fortsätter du din färd söderut är chansen god att du åker i närheten av Don Khong, den största av Laos 4000 öar. Ej att blandas ihop med den mer sydligt belägna och turistiska ön Don Khon, granne till Don Det. Mest boende och turism finns på Don Khongs östra sida men vill du se solnedgången behöver du åka till västra sidan. Där umgicks jag en afton med några trevliga ortsbor innan jag började cykla tillbaka österut. Tyvärr gick cykeln sönder i beckmörkret ungefär 45 minuters cykelfärd från mitt hotell, men det är en annan historia. Bilden ovan visar hur sträckan jag var på ser ut på dagtid. Då ser man något av vägen. Annars hör man den bara.