Du behöver inte vara Tarzan

Från Muang Ngoi går flera stigar mellan bergen till andra byar. En trevlig vandring som erbjuds av Lao Youth Travel går via Hoy Xen till Ban Biewkhan och tillbaka. Marken mellan Muang Ngoi och Hoy Xen är platt men man behöver vada över små bäckar på några ställen och det tar tre timmar i lagom takt att komma fram. Efter Hoy Xen börjar det gå uppåt och det fortsätter till stor del så under hela den tre timmar långa vandringen därifrån upp till Ban Biewkhan. Har du börjat någorlunda tidigt på morgonen kommer du fram före solnedgången och då kan du ägna resten av kvällen åt att vila eller lära känna lokalbefolkningen. Eftersom byn är anemistisk (andedyrkande) finns här inget tempel och vill du fotografera människor bör du fråga först. Ingen tar illa upp om du strosar runt och tittar på de brunnar UNESCO sponsrat, betelträden som odlas för kvinnornas traditionella tandborstning och de många höns som vandrar omkring. En del av upplevelsen här är att man alltid först blir väckt av tupparnas kommunikation och sedan märker att byn börjar få liv igen. Gå gärna runt lite och fundera över varför stolphusens stolpar behandlats olika, var smeden finns och hur allting fungerar i byn. Från Ban Biewkhan vill de flesta gå mot Ban Hat Sa Phiue för att där hyra en båt söderut tillbaka till Muang Ngoi. Längs den vägen finns många stigar att välja på och det är lätt att gå vilse om man inte har en lokal guide med sig. Går du ändå själv och tappar orienteringen är det bäst att följa den lilla bäcken medströms. Vill du göra denna lite ovanliga vandring bör du snabba dig till Muang Ngoi för snart riskerar hela området att ligga på botten av en fördämning av Nam Ou-floden. Vattenkraft är trots allt en allt vanligare energikälla i Laos. (7/3-09)