Tuktuksa till dig i Asien!

Ingen resa till Laos eller Kambodja blir komplett utan att åka tuktuk. Den som just skall ge sig ut på sin första tuktukfärd är ofta lite klumpig, och kanske även orolig, men det brukar raskt bytas till en vild förtjusning. Snart har en iver att åka tuk överallt ett fast grepp om resenären. Om inte chaufförerna jagar resenärer så gör resenärerna det. Givetvis måste man fotografera varandras färder och lika självklart är att det är svårt att få bilderna att bli skarpa under en skumpig och glädjesprudlande färd. Den effektive passar på att mitt i skumpandet och fotograferandet förhöra de alltid lika välinformerade chaufförerna om vad som händer lokalt och vad man bör besöka. I Laos och Kambodja skiljer sig dessa ivrigt framförda skumpvidunder åt både mellan länderna och mellan olika städer inom länderna. En tuktuk i Siem Reap i Kambodja är till exempel mindre än de som används i Phnom Penh och de som används i Vang Vieng, se bilden, är av den största sorten. I Saigon har de tyvärr förbjudits och bytts mot vanliga taxibilar. Där finns fortfarande några få cyclos att hyra och givetvis även massor med mopedförare. Att åka cyclo är onekligen rofyllt men de smidigaste färdmedlen i Saigon är mopederna eller att färdas till fots. Numera får man antingen alltid en hjälm eller böter om man åker moped i Saigon och det kommer nog snart i först Kambodja och sedan Laos. Det finns till och med de som åkt tuktuk genom hela länder eller köpt med sig en att ställa i trädgården hemma. Fast det kanske är lite i överkant, eller vad tycker ni? (14/3-09)