Gostilna Sestica, Ljubljana, Slovenien.

I centrala Ljubljana finns en väldigt trevlig restaurang som sägs ha varit samlingsplats för några av landets mer kända personligheter. Bilden är från en regnig dag på dess innergård. Den som frågar efter ställets historik får ofta höra livfulla berättelser om hur en poet och den allerstädes närvarande arkitekten Jože Plečnik varit dess stamgäster. Här serveras traditionell Slovensk mat som ibland ackomanjeras av levande musik. Restaurangen erbjuder allt från enskilda rätter till menyer som gott och väl räcker för att sakta inmundigas under en hel kväll. De enskilda rätterna räcker oftast mer än väl för att mätta en hungrig resenär och då går notan på ungefär 10 euro. En hel meny kostar  mellan 11 och 55 euro och flera av dessa har teman som ‘taste menu’, ‘slovenian night’ eller ‘bröllopsmiddag’. Luncherbjudanden för 7 – 8 euro finns också. De lokala ölsorterna Union och Laško kostar här 2,4 Euro för ett litet glas. Ibland kallas restaurangen för 6estica med anspegling på att namnet betyder ‘den sjätte’. Champignonsoppa serverad i en skål av bröd kanske kan vara något? Det säljs i mängd här i Slovenien.

Gostilna Šestica (6estica)
Slovenska cesta 40
1000 Ljubljana
Slovenien
Tele: +386-1-242-085
E-post: info@sestica.si
Öppettider: Måndag till fredag 10.00 – 23.00, Lördag 12.00 – 23.00.