Vandra i Bosnien – Sutjeska Nationalpark

Vandra i Bosnien – Sutjeska Nationalpark, 4 dagar.

Det här är en vandringsresa för den som vill:

 • * Upptäcka Bosniens äldsta Nationalpark och bestiga Maglic, landets högsta topp.
 • * Lära sig de historiska höjdpunkterna i den fascinerande staden Sarajevo.
 • * Njuta av två vandringar som ingår i den av National Geographic rekommenderade långvandringen – Via Dinarica.

Bosnien och Hercegovina är för många en oupptäckt pärla i mitten av Europa. Här vandrar vi genom ett underbart landskap bestående av gröna dalar mellan dramatiska berg. Upplev den fantastiska naturen, de underbara sevärdheterna och se de historiska platserna. Men glöm inte maten, människorna, det rika kulturarvet och gästvänligheten. Besök landet innan det blir överexploaterat.

Dag 1 – Sverige – Sarajevo

Vi flyger till den vackra staden Sarajevo och här möts vi av vår lokalguide som tar oss till vårt fina och centralt belägna hotell. Efter att vi fått våra rum går vi på stadsrundtur i denna pittoreska och intressanta stad. Vi får se hur den Habsburgska monarkin levt sida vid sida av och i konkurrens med det turkiska riket. I denna idylliska huvudstad föll skotten som startade det första världskriget. Naturligtvis får vi se var. Vi tittar även på hur fint den har hämtat sig från belägringen på 1990-talet. Efter stadsrundturen väntar en välkomstmiddag och ett informationsmöte.

Boende Pansion Kandij, eller liknande. (Middag)

Dag 2  Sutjeska Nationalpark och Zelengoras bergstoppar.

9 km / 400 m upp / 400 m ned/ ~ 4-5 timmar.

Morgonen börjar med en bussfärd till vårt hotell i Tjentiste i Nationalparken Sutjeska  och sedan vidare till den stillsamma sjön Donje Bare. Efter lunch fortsätter vi genom en bokskog och över en underbar öppen bergsterräng till toppen Ugljesin (1,858m). Glöm inte kameran för här har vi en av de absolut bästa panoramautsikterna över både bergstopparna i Zelengora och bergväggen Volujak! Vi fortsätter den bedårande vandringen tillbaka till sjön Gornje Bare via bergskammen Tovamica. Den kammen räknar vi med att njuta av i hela 1,5 timme. Då har vi hela tiden Bosniens högsta topp inom synhåll. Dagen avslutas med att vi får skjuts till hotellet i Tjentistedalen och där äter vi en tidig middag.

Boende Hotel Mladost, eller liknande i Sutjeska Nationalpark. (Frukost, Lunch, Middag)

Dag 3 Bestigning av Maglic, det högsta berget i Bosnien och Herzegovina.

15 km / 700 m upp / 700 m ned / 9 timmar  

Efter frukost skjutsas vi till Lokva Derneciste där vi börjar vår vandring mot det högsta berget i Bosnien och Herzegovina – Maglic (2,386 möh). Vår väg dit går genom rogivande skog och vacker bergsterräng. Toppbestigningen tar cirka 4 timmar och är dagens mest krävande tid men den går på dugligt efterhållna stigar och längs branta stup. Vi äter vår lunch längs vägen och njuter av utsikten över Montenegro och vårt nästa stopp – den smaragdgröna sjön Trnovacko, dit vi kommer på eftermiddagen. Härifrån vandrar vi vidare i den trivsamma omgivningen till Prijevor där vår buss hämtar oss och kör oss till hotellet i Tjentiste.

Lider du av höjdskräck är vandringen ovan olämplig men den blir lättare med vandringsstavar och vi kan också ordna en annan vandring till sjön.

Boende Hotel Mladost, National Park Sutjeska, eller liknande. (Frukost, Lunch, Middag)

Dag 4 – Sarajevo – Sverige

Vi tar farväl av den underbara, sprudlande och historiska staden Sarajevo med de fina vandringarna och åker tillsammans till flygplatsen för att flyga till Sverige.

(Frukost)

~ Slut på resan ~

Datum: 4 – 7 juli 2019

Pris: 8.900 kr

Minimiantal: 7 Personer.

Enkelrumstillägg: 850 kr.

Anmäl dig på: info ( at ) karlmark . se

Resans inkluderar:

 • * 3 nätter i delat boende.
 • * Måltider enligt programmet
 • * Alla för programmet nödvändiga gemensamma busstransporter.
 • * En svensktalande reseledare och en lokal expertguide

Resan inkluderar INTE:

 • * Flyg (Vi föredrar att hjälpa till med flygbokningar så att programmet blir lättare att realisera)
 • * Försäkring
 • * Dricks
 • * Alkholhaltig dryck och personliga utgifter
 • * Tillägg för fotografering vid eventuella besök
 • * Allt som inte står under vad resan inkluderar